ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Στις μέρες μας και ειδικότερα μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης που βαθαίνει ολοένα και περισσότερο, είναι αυτονόητο πως η κοινωνική πρόνοια πρέπει να απασχολεί τον καθένα μας αλλά, εξαιρέτως την τοπική αυτοδιοίκηση και δη τους κατεχόμενους δήμους.

Ο Δήμος Μόρφου και η δημοτική μας Επιτροπή Κοινωνικής Πρόνοιας πάντα είχαν και θα έχουν στο κέντρο της προσοχής τους τον άνθρωπο και κύρια τις πιο ευάλωτες ομάδες των δημοτών μας. Γι’ αυτό μέσα στα πλαίσια των όντως περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων μας προσπαθούμε να είμαστε δίπλα στον πάσχοντα συνάνθρωπό μας και να του συμπαραστεκόμαστε.

Έτσι η επιτροπή Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου μας διοργανώνει κάθε χρόνο εθελοντικές αιμοδοσίες στην Λεμεσό και Λευκωσία σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή Αιμοδοσίας και Διαφωτίσεως (ΣΕΑΔ) του Υπουργείου Υγείας. Μ’ αυτό τον τρόπο εμπλουτίζουμε τη Δημοτική Τράπεζα Αίματος της Μόρφου και προάγοντας την εθελοντική προσφορά αυτού του τόσο ζωτικού βιολογικού υγρού, του αίματος, δίνουμε ελπίδα και ζωή στον κάθε συνάνθρωπο μας που το έχει άμεση ανάγκη.

Η αιμοδοσία είναι ένα πραγματικά αναντικατάστατο δώρο ζωής. Γι’ αυτό καλούμε όλους τους δημότες μας, τις οικογένειες τους και τους φίλους της Μόρφου να πυκνώσουν ακόμα παραπάνω τις γραμμές των αιμοδοτών μας. Οι επιδόσεις μας σ’ αυτό το τομέα είναι αξιοσημείωτες, αλλά με ελάχιστη ακόμη προσπάθεια μπορούμε να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στην ευγενική άμιλλα που διεξάγεται μεταξύ των εκτοπισμένων οργανωμένων συνόλων, που διοργανώνουν αιμοδοσίες.

Άλλη σημαντική δραστηριότητα της επιτροπής μας είναι η διοργάνωση της ετήσιας εκδρομής των συνταξιούχων μας κάθε Άνοιξη, μετά το Πάσχα σε κάποιο προσκύνημα και ακολούθως συνεστίαση για όλους τους συμμετέχοντες προσφορά τους Δήμου μας. Δίνουμε έτσι την ευκαιρία στους τιμημένους μας συνταξιούχους που πάλεψαν για να ζούμε εμείς οι νεώτεροι σε καλύτερες συνθήκες, να ξανανταμώσουν σε ένα ευχάριστο κλίμα, να διασκεδάσουν όλοι μαζί και να θυμηθούν ξανά τα παλιά. Η εκδρομή μας αυτή γίνεται η θαυμάσια αφορμή να ξανασμίξουν συγγενείς, παλιοί φίλοι και γείτονες, γενικά συντοπίτες και συνδημότες, που τώρα στις δύσκολες συνθήκες της προσφυγιάς, βρίσκονται σκορπισμένοι στην Πάφο, Λεμεσό, Λευκωσία, Σολέα, Μαραθάσα και ελεύθερη περιοχή Μόρφου, πρακτικά δηλαδή σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της ελεύθερης Κύπρου.

Άλλη εξέχουσα δραστηριότητα της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας είναι οι επισκέψεις σε ευαγή ιδρύματα σε Λευκωσία και Λεμεσό, (οίκοι ευγηρίας, παιδικά νοσοκομεία, ιδρύματα για παιδιά με ειδικές ανάγκες κ.α) κατά τις μέρες των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς όπου κόβουμε βασιλόπιττα και μοιράζουμε συμβολικά, αλλά χρήσιμα δώρα.
Μέσα στις σκέψεις μας είναι κατόπιν της απαραίτητης μελέτης να ιδρύσουμε και να θεσμοθετήσουμε ταμείο Κοινωνικής Πρόνοιας, που να συμπαραστέκεται και να βοηθά αναξιοπαθούντες συνδημότες μας και παιδιά, που η μοίρα τα έριξε στο δύσκολο δρόμο της φτώχιας και της ορφάνιας, με υποτροφίες για να σπουδάσουν.
Προς τον σκοπό αυτό θα ήταν ευπρόσδεκτες οποιεσδήποτε εισφορές από ευκατάστατους συνδημότες μας και φίλους της Μόρφου.

Της επιτροπής προεδρεύει ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ανδρέας Ατσιάρης και μέλη είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι κα Κάτια Χαμπή, κ. Χριστάκης Παλάοντας και κ. Αντώνης Καραολής.